Hjem Om oss Historien til hotellet

 

            I 1912 begynte planleggingen av et stort og herskaplig hotell i Sauda. Pådriveren for dette var formannen i Stavanger Turistforening, Erik Berentsen. Han mente at akkurat denne innlandsbygden var perfekt for rekreasjon og reiseliv. Etter mye overtaling og pengeinnkreving fikk han viljen sin. Selve tomten ble kjøpt for den nette sum av 17.250,- og arbeidet begynte umiddelbart. Den som fikk jobben med å tegne hotellet var Erik Guettler. Guettler var en anerkjent arkitekt som hadde oppdrag både i inn og utland. Han bestemte at hotellet skulle bygges i Jugendstil, som var en meget populær byggestil på kontinentet i denne tiden. Her skulle ikke spares på noe. Hotellet ble forsørget med strøm fra eget kraftverk i Risvollfossen, noe som gjorde at hotellet fikk topp moderne sentraloppvarming, innlagt kaldtvann i alle rom, samt bad og dusj i hver etasje. Hotellet hadde tilsammen 43 rom ved åpningen.

Hotellet ble åpent allerede i påske 1914, og fikk navnet Saude Turisthotell. I de første årene gikk driften svært bra, men på grunn av første verdenskrig og synkende besøkstall gikk inntjeningen sakte, men sikkert nedover. Det hjalp heller ikke at det var fryktelig kaldt i Sauda vinteren  1917 og 1918. Fjorden var helt igjennfrosset og gjorde det vanskelig å komme seg til og fra bygden. I 1918 gjorde  Sauda Kommune det enda vanskeligere å drive hotell her. En streng alkoholpolitikk ble innført. De inndro sjenkeløyve og det hele endte med at Stavanger Turistforening ga opp hele driften i 1918.

Saude Turisthotell ble da solgt videre til erfarne hotellfolk, ekteparet Pettersen fra Bergen. De tok med seg egene arbeidere og hadde tilsammen 14 stk i arbeid. I 1930 ble det opprettet båtforbindelse med Holland og besøkstallene økte. Da byggingen av "Dollarvegen", Sauda- Ropeid, var ferdig i 1931 tok besøkstallene seg ytterligere opp. Det var nå mye enklere for turister å komme seg inn til Saude, men fremtiden var ikke bare positiv. På grunn av manganrøyken fra fabrikken fikk Sauda mye negativ omtale i avisene. Det var mange som fikk lungebrann i bygden på denne tiden, og dette gjorde til at folk rett og slett ikke turte å feriere her. I 1936 døde til og med hotelleier Pettersen av lungebrann. Fruen sto dermed igjen med hele driften. Det ente med at hun solgte alt videre i 1937. De nye eierene var det amerikanske selskapet E.F.P & Co Ltd, som også var eiere av smeltefabrikken.

 Da andre verdenskrig startet i 1939 ble hotellet nok en gang hardt rammet. Det kom knapt en eneste betalende gjest og hotellet sto nok en gang tomt. Til tross for dette ble det likevel satt igang en ett større moderniseringsarbeid vinteren 40/41. Søyler ble fjernet, altanen ble lagt inni peisestua og alle rommene ble pusset opp. 19. desember 1941 tok de tyske okkupantene over hotellet og gjorde det om til bosted for tyske ingeniører og offiserer. Dessverre tok ikke tyskerene så godt vare på huset mens de var het og da krigen to slutt i 1945 var det store skader på inventaret.

Nok en gang gikk de amerikanske eierene igang med oppussing, og de neste årene gikk hotellet svært godt. I 1959 sto tennisbanen på fremsiden av hotellet ferdig. Dette ble gjort for å lokke til seg overklasseturistene til Sauda. Ett annet grep for å dra til seg rikmannsfolket var å bytte navn fra Saude Turisthotel, til det nåverende amerikanske navnet Sauda Fjord Hotel. Men de gode årene varer ikke evig. I 1979 vil ikke amerikanerene mer og selger hotellet til tre optimistiske nordmenn. De har store planer for den videre driften, men iveren er nok større enn inntjeningen og alt i 1981 må de selge hotellet. Denne gangen går ti lokale investorer inn og kjøper hotellet.

Det er da på tide med nok en modernisering. Restaureringsarbeidet blir satt igang med det samme. Alle rom bli pusset opp, sengekapasiteten øker og ett nytt inngangsparti blir bygget. Planene den gang gikk ut på å bygge ut hotellet, men prislappen ble for stor. Det ble istedet bygget 9 anneks på baksiden av hotellet som gjorde at hotellet fikk noen flere rom. Den 7. september 1984 var hele renoveringen gjennomført, og det ble holdt ny åpningsfest.

Virksomheten ble etterhvert splittet opp i ett eiendomsselskap og ett driftselskap. I 2001/02 overtok Jan Reidar Jørgensen alle aksjene i eierskapet og i august 2003 tok ekteparet Aud Hege Jørgensen Hebnes og Jarle Hebnes over driften. Etter den tid har bedriften utvidet seg ytterligere. I 2004 ble Sauda Sportell bygget. Dette for å øke sengekapasiteten og for å kunne treffe ett bredere kundemarked. To år senere, altså i 2006, ble Sauda Camping også kjøpt og lagt inn under driften fra hotellet.

Sauda Fjord hotel har en lang og minnerik historie og vi inviterer dere alle til å se og oppleve vårt hotell, med sjel, personlighet og atmosfære. Velkommen!